Lige nu er brombær-sæsonen over os i fuld flor. Da vi samtidigt har lavet retter med æggeblommer i stor stil både i sommerhus og hjemme, føles det som om der hele tiden har stået æggehvider i vores køleskab. De skal jo helst bruges, det er altid frustrerende at smide mad ud.
Vores go-to dessert er derfor hurtigt blevet en Pavlova. Bestående af en marengsbund, flødeskum og sæsonens bær er denne dessert lettere end man lige tror og kan klemmes ned, selv når man ikke tror der er plads til mere. En evne jeg ellers kun troede tilfaldt is.
Der findes flere forskellige former for marengs. Forskellen og sværhedsgraden ligger i hvordan sukkeret tilsættes. Dette er den nemmeste, hvis man må være så subjektiv, for sukkeret skal bare tilsættes lidt af gangen i almindelig form (modsat fx. smeltet eller over vandbad). Jeg har valgt at lave små skåle så man nemmere kan portionsanrette, men du kan også bare lave én stor flad skål.
Uanset om du laver en stor eller flere små er hviletiden afgørende. I opskriften står der de skal hvile i halvanden time mens ovnen køler ned. Når de derefter har stået ude og er kølet helt af kan man godt servere dem, men de vil stadig have en sej kerne. Jeg synes det er en lækker konsistens at skulle tygge lidt ekstra i, men det er måske ikke alle der har det sådan. Hvis du gerne vil have din marengs sprød og fluffy hele vejen igennem er det kun tid der kan hjælpe dig. Jeg havde efterladt to af dem på billeder i en pose i et par dage før vi lavede desserten igen, og de var begge knasende sprøde hele vejen igennem.
Når det ikke lige er dansk bær-sæson kan du selvfølgelig erstatte med hvad du kan få fat i. Selvom det er svært at erstatte helt friske bær, så plejer supermarkedet at have et godt udvalg.
Så hvis du enten skal have brugt nogle æggehvider eller bare har lyst til at lave en let og lækker sommerdessert, så kan jeg kun anbefale at prøve denne. Men du er advaret, den er ret vanedannende.
Go appetit.
Pavlova med friske brombær
Let og frisk sommerdessert der ikke bruger meget andet end æggehvider du måske har tilovers fra noget andet. (Alle de ægte sovser man render og laver). Her med friske brombær og portionsklare størrelser, men lige som nem at lave som én stor pavlova med fx. jordbær og hindbær, eller måske endda nogle ribs for at give lidt syrlighed. Mulighederne er mange.
Ingredienser
- 2 æggehvider
- 120 g sukker
- 1/2 tsk maizena
- 1/2 tsk hvidvinseddike
- 1/2 tsk vaniljesukker
- 1-2 dl flødeskum
- 300-400g friske bær
Instruktioner
Pisk æggehviderne stive så de laver toppe, men ikke mere end det. De kan godt blive overpiskede.
Tilsæt sukkeret lidt af gangen og pisk til det er optaget i hviden.
Tilsæt maizena, eddike og vanilje en ting af gangen og pisk hurtigt ud.
Der kan være lidt sukker der knaser, men det smelter mens bundende bliver bagt, så find balancen mellem at sukkeret er pisket ud uden at komme til at overpiske hviderne.
Sæt ovnen på 110-120° gerne varmluft (så tørrer de endnu bedre).
Læg bagepapir på en bageplade og tegn eventuelt omrids med en blyant for at hjælpe dig. Find en stor skål eller som jeg, vinglas der passer med den størrelse du vil lave.
Hvis du laver en stor bund kan du nærmest fordele massen med en dejskraber, hvis du laver flere små kan det hjælpe at putte massen i en sprøjtepose og sprøjte ud i små bunde inden for stregerne.
Uanset hvad må der gerne være en fordybning eller et hulrum i bunden så den kan holde på flødeskummet og frugten.
Bag i en time midt I ovnen og sluk så for ovnen og lad bunden stå i halvanden time mens ovnen køler ned.
Hvis du vil have en hel sprød bund uden sej midte skal bunden køle ned/tørre meget længere, men det kommer an på din smag og den tid der er tilgængelig.
Pisk fløden, ikke for hårdt, fordel på bunden eller bundende.
Pynt med bær.
Noter
Hvis du vælger syrlige bær eller bare kan lide desserten lidt sødere kan du drysse lidt sukker over de friske bær en times tid før de skal serveres. Det for saften i bærrene til at løbe lidt og sukkeret trænger ind og søder en lille smule.
No Comments