Pide er en streetfood fra Tyrkiet der minder en del om pizza, men er formet som en slags aflang kano med højere kanter. Så er du en af dem der elsker kanten på pizza er pide nok noget for dig.
Ligesom pizza er det rigtig godt at bage på en bagesten, men har du ikke sådan en kan du vende en bageplade på hovedet i din ovn og varme ovn og plade op i 45min til 1 time inden du begynder. Jo varmere din ovn kan blive, jo bedre et resultat ved denne slags bagværk. Min kan blive omkring 250°C. Bagetiden afhænger selvfølgelig af varm din ovn kan blive, ved 250°C fik de omkring 10 minutter.
Noget af det svære ved pide (og pizza) kan være at få den fyldte dej fra bordet i ovnen. Her kommer man rigtig langt med en godt melet bordplade og en pizza-spade.
Man kan gøre det lettere at overføre dejen via bagepapir, men så er det sværere at få bunden helt sprød. Prøv som minimum at undgå at rulle dejen ud på en kold bageplade og sætte pladen i ovnen da bunden så aldrig når at blive sprød før fyldet er brændt af.
Jeg lavede mine pide med tre forskellige slags fyld. Traditionelt er de fyldt med lammekød, feta eller spinat, men jeg lavede lidt forskelligt da jeg havde et par vegetarer på besøg. Lammekødsfyldet i opskrifter her kan altså nemt laves med en af de mange plantefars erstatninger man kan finde i supermarkedet.
Pide med 3 slags fyld.
Tyrkisk streetfood i aflang pizza stil der kan fungere som en hovedret med en salat til, men også som en forret alene eller som en snak hvis man deler lidt.
Ingredienser
- Dej
- 4,5 dl koldt vand
- 1/2 surdej
- 8g gær (brug 15g gær hvis du ikke har surdej)
- 10g salt
- 1 spsk honning
- 1 spsk olie
- 500g hvedemel, gerne tipo 00
- 100g durum semolina
- Lammekødsfyld til 3-4 styk
- 100g hakket lam (eller okse eller plantefars)
- 1-2 spsk tomatpure
- 1/2 skalotteløg
- 1 stor eller 5-6 cherrytomater
- 1 spsk chili
- 1 spsk stødt koriander
- 1 spsk paprika
- 1/2 spsk kanel
- frisk mynte
- Kartoffelpide fyld til 3-4 styk
- 1 mozarella i skiver
- 5-6 små kartofler i tynde skiver
- salt
- frisk basilikum
- Oliven og rukolafyld til 3-4 styk
- 1 mozarella
- udstenede oliven efter smag
- frisk rukola
- parmasan
Instruktioner
Opløs gær i vand og surdej.
Tilføj 70% af melet og rør til en jævn masse.
Tilføj salt, honning og olie og rør godt ud.
Tilføj det sidste mel og rør godt ud.
Ælt til det hænger nogenlunde sammen, dejen er rimelig våd, pas på ikke at bruge for meget mel, så bliver den tør.
Del I 10 stykker omkring 100-110 per. styk.
For hver klump som en kugle og læg dem til at hæve med god afstand i en dyb oliesmurt bakke eller bradepande. Du skal helt kunne sætte låg på så de ikke tørrer ud, men der skal være plads til at de hæver til dobbelt størrelse.
I Køleskab skal de have i hvert fald 8 timer, ved stuetemperatur omkring 2 timer.
Tænd ovnen 1 time før du skal bage.
For lammekødsfyldet skærer du tomat i små terne og blander det hele godt.
Ved bagning rulles 1 kugle ud til en aflang oval, kom fyldet i en stribe i midten med lidt plads i enderne.
Knib kanterne sammen i enderne og fold siderne op, lidt ind over fyldet.
Pensl kanterne med lidt pisket æg så de kan blive gyldne og sprøde.
Bag i ca 10 minutter.
Efter bagning kommes godt med frisk mynte og evt. lidt chiliolie på.
Noter
Kartoffelpide
Skær kartoflerne i tynde skiver, gerne på et mandolinjern og lad dem udbløde i vand i en 15-20 min. Skift gerne vandet et par gange.
Skær osten i skiver og lad den dræne lidt på køkkenrulle så den ikke skiller for meget vand ud under bagning.
Basilikum tilføjes efter bagning.
Oliven og rukolapide
Kom ost på som ovenfor, pil stenene ud af oliven med fingrene så de bliver lidt rustikke.
Efterbagning tilføjes rucola og parmesan.
No Comments