Som mange andre har jeg opdaget at jeg ofte reagerer dårligt på brød. I perioder hvor jeg spiste meget brød fik jeg luft og/eller ondt i maven, og til sidst rigtig meget halsbrænd og sure opstød der var næsten kronisk. Det ville være nemt at falde i gluten-fælden. Uanset hvor man vender sig synes jeg man hører om gluten-allergi og glutenfri produkter. Men jeg er ikke gluten-allergiker, det fik jeg testet, så hvad så?
Svaret har indtil videre vist sig at være mel! Jeg har en høj intolerance over for mel af dårlig kvalitet. I fabriksfremstillet brød er melet den dyreste ingrediens hvilket gør at der findes rigtig meget dårligt mel. Hvis jeg kun spiser brød jeg selv har bagt med økologisk mel med høj proteinindhold har jeg ingen af de ovennævnte problemer. Tankevækkende…
Så da jeg elsker mexicansk var jeg nødsaget til at lære at lave nogle gode tortillas så jeg kan få mit mexi-kick uden at få fordøjelsesproblemer. Grundopskriften har jeg snuppet fra Timm Vladimirs Køkken, hvor jeg er begyndt som underviser i slutningen af 2019. Men her har jeg tilføjet mine egne opdagelser og ideer.
Hvede tortillas
Ingredienser
- 340 g hvedemel
- 5 tsk vegetabilsk olie
- 1 tsk salt
- 175 ml varmt vand
Instruktioner
Vej melet af i en skål og kom olien i. Rør rundt så olien bliver blandet ud og melet bliver lidt savsmuldagtigt.
Vandet må gerne være ret varmt men behøver ikke være kogende. Opløs saltet i vandet og tilføj det til dejen lidt ad gangen. Det er ikke sikkert du skal bruge alt vandet, det kommer lidt an på sugeevnen af det mel du bruger.
Ælt dejen til den er ensartet og glat. Den må ikke blive alt for tør, men skal heller ikke hænge for meget fast, så er den svær at rulle ud senere.
Brug en vægt og del dejen i små kugler på en 30-35g stykket. Rul kuglerne pæne og runde inden du dækker dem godt til så de ikke tørrer ud. Jo rundere de er på dette tidspunkt, jo mindre skal der arbejdes med dem når du ruller dem ud. Lad dem hvilke i 30 min.
Drys mel på køkkenbordet og rul en kugle tyndt ud. Det hjælper hvis du trykker kuglen lidt flad først og vender den i en bunke mel så den er godt dækket. Rul den til omkring 20 cm i diameter.
Det kan hjælpe hvis man ruller og drejer dejen 90 grader mellem hvert eller hvertandet rul og samtidigt sørger for der er mel på dejen så den ikke hænger fast.
Bag på en varm tør pande i en 30-60 sek på hver side. De må gerne få mørke område, men ikke blive alt for brændt.
Kom de færdige tortillas i et viskestykke så de ikke tørrer ud.
Ingen kommentarer