Kage/ Opskrifter

Træstammer

4. september 2021

Jeg er ikke den helt store kagebager, men efterhånden som jeg begyndte at lave mere og mere mad, kom der stille og roligt forskellige former for brød i gang, og det har ledt til at jeg en gang imellem kaster mig over en kage. Fx når man pludselig er på en arbejdsplads hvor folk bliver glade når der er én der tager kage med for at skabe lidt ekstra god stemning. 

Jeg har altid være romkugle-aficionado og det inkluderer alt i den familie, altså studenterbrød, snøfler og selvfølgelig træstammer. 

Til fælles har de alle at base-massen er kagerester med romessens. Til træstammerne her lavede jeg en simpel pund til pund kage som man kalder det. Til 500g kagerester, som denne opskrift er sat til, bruger man 125g mel, 125g smeltet smør, 125g sukker, 125g æg (2-3 stk), 3g bagepulver og 20g kakao, (bages ved 200 °C i 15-20), men man kan også gemme kagerester i fryseren hver gang man har lavet kage og der er lidt til overs, eller man kan købe noget færdiglavet kage (lidt mindre fancy måske)

Træstammer

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

En bagerklassiker og stolt medlem af romkugle-familien. Her piftet op med hjemmebagt fyld og smørcreme.

Ingredienser

  • Fyld
  • 500g kagerester (gerne chokoladekage)
  • 2-3 spsk kakaopulver
  • 50g revet marcipan
  • 3-4 spsk hindbærmarmelade
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 flaske romessens (19ml)
  • 2 cl rom
  • Evt 10-20g smør eller lidt ekstra syltetøj hvis dejen ikke binder helt
  • Overtræk
  • 200g marzipan
  • 100 g flormelis
  • 30g glykosesirup
  • 100g mørk chokolade
  • Smørcreme (kan undlades)
  • 50g flormelis
  • 50g smør

Instruktioner

Fyld

1

Bræk kageresterne i små stykker og smid dem i en røremaskine og tilsæt syltetøj, revet marcipan, kakao, smør, salt, rom og romessens.

2

Rør til du har en romkugleagtig masse, tilsæt evt. lidt mere syltetøj hvis den ikke hænger ordentligt sammen. Hvis du ikke har en røremaskine kan du smuldre og røre sammen med hænderne og en grydeske når det bliver mere klæbrigt.

3

Del dejen i mindre klumper og rul lange pølser ud i den ønskede tykkelse, jeg går efter ca. 2 cm i diameter og laver dem lidt over 20 cm lange (så man kan lave 4x5cm stykker af én lang stamme.

4

Læg pølserne på køl og lav imens marcipan overtrækket.

Overtræk

5

Marcipan (riv med fordel på groft rivejern), glukose og flormelis kan blandes lidt i en røremaskine, men efter kort tid må man lægge nogle armkræfter i og ælte det sammen, så jeg gør det ofte bare i en skål eller direkte på køkkenbordet med det samme.

6

Del marcipanen i 2 (så stykkerne er nemmere at håndtere) og rul et stykke ud til en bredde der passer til pølserne (21-22cm). Man kan “forme” blokken af marcipan firkanten fra starten og prøve at holde en rektangulær form mens man ruller, men jeg ender også med at skære lidt kanter af for at mit endelige stykke bliver helt lige. Gem alt du skærer af, det kan samles til en sidste gang overtræk.

7

Pensl indersiden af overtrækket med en lille smule vand eller, hvis det skal være rigtig dekadent, lav en smørcreme af 1 til 1 smør og flormelis og smør et tyndt lag ud. Det gør at fyldet og overtrækket hænger bedre sammen.

8

Læg en pølse på tværs af dit stykke marcipan og rul overtrækket på, så det ikke overlapper, men skær fra så enderne på overtrækket lige præcis mødes.

9

Glat lukningen ud og klem evt. lidt sammen hvis det sprækker lidt.

10

Gentag med alle pølserne og skær derefter enderne af pølserne og del dem i fire stykker. Du kan selvfølgelig vælge at lave andre størrelser, men er de mindre end 5 cm er lidt sværere at få chokolade på enderne uden af blive klistret til.

11

Smelt 100g chokolade over et vandbad.

12

Dyp den ene ende af hver træstamme og stil dem på højkant til de er størknet.

13

Når man har dyppet anden ende lægges de på bagepapir til de er størknet helt og puttes i lufttæt bøtte indtil servering.

Måske vil du også synes om

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar