Hoveret/ Opskrifter

Lækre sprøde falafler (med masser af krydderurter)

13. december 2022

Denne opskrift udviklet af min store kulinariske helt, Kenji Alt Lopez, videnskabsmand, kok og forfatter af bl.a. The Food Lab som jeg har anmeldt her på siden.

Hemmeligheden ved rigtig lækre sprøde falafler er at han bruger frisk kikærter, der skal stå i blød natten over. Dermed suger de vand og når de så bliver blender med krydderier og man lader dem stå 15-20 min og trække i køleskabet, siver der stivelse ud i “farten” hvilket gør at man ikke behøver nogen anden “binder” til at få farsen til at hænge sammen.

Vær dog opmærksom på at når man former falaflerne er de meget porøse og den største udfordring ved hele opskrifter er at få dem til at hænge nok sammen og ikke falde fra hinanden før der er kommet en go skorpe på under friteringen.

Sprøde falafler

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
mellemøsten
Af Ulrik Antal personer: 15-18 styk
Forberedelsestid: 35 min Tilberedningstid: 15 min Total Time: 50 min

Virkelig velsmagende falafler der forsvinder som dug fra solen og er perfekte med pitabrød eller bare som snack med en go dip og lidt salat til.

Ingredienser

  • 200 g tørrede kikærter
  • 50 g blandede krydderurter (frisk mynte, koriander og bredblader persille)
  • 6 forårsløg, skåret i skiver (de hvide og bleggrønne dele)
  • 2 fed presset eller revet hvidløg
  • 2 tsk stødt spidskommen
  • 1 tsk stødt korianderfrø
  • 2 tsk salt plus ekstra til tilsmagning
  • 0,5-1 L olie til friture

Instruktioner

1

Skyl kikærterne godt og læg dem i en container der kan lukkes. Dæk med koldt vand og efterlad plads og vand til at ærterne vokser tre gange i volumen. Lad dem stå natten over og trække.

2

Næste dag skylles de og slynges tørre i en salatslynge.

3

Kom kikærter, hvidløg, krydderurter, forårsløg og krydderier i en food processor. Hak evt krydderurterne lidt så de ikke fanges i klumper af foodprocessorens blad.

4

Blend med pulsfunktion og stop en gang imellem og skrap siderne ned. Ærterne skal være så fint blændet at når man klemmer en spsk forsigtig skal den lige kunne holde sig sammen.

5

Hæld i en skål og tildæk og sæt i køleskabet i 15-20 minutter så stivelsen kan sive ud af kikærterne.

6

Form en stor spiseskefuld blanding ad gangen til en kugle mindre end en bordtennisbold. Den kan ikke rulles som kagedej, men skal presses med den rigtig mængde kraft så kuglen holder formen men ikke bliver mast fra hinanden. Læg de færdige kugler til side på en ren tallerken.

7

Har du en ønskebrønd kan de friteres ved 170°C i 5-7 minutter til de er gylden- til mørkebrune på.

8

Ellers kan du tage en støbejernspande eller en dutch oven og fyld 2 cm olie i og varme op til omkring 170°C. Sænk forsigtigt kuglerne ned i med plads imellem og giv dem 3-4 minutter på den ene side, flip dem så rundt og giv dem det samme på den anden.

9

Uanset hvilken måde de friteres overføres de til fedtsugende papir og saltes let så snart de kommer op af olien.

10

Server med evt. salat, pita og en go creme fraiche dressing

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply