Der er noget helt utroligt dekadent over Fransk løgsuppe. Jeg elsker løg. Sammen med eddike er det to af de vigtigste smagsgivere man har at gøre godt med i sit køkken hvis du spørger mig.
Ud over at der helst skal obskøne mængder af ost på, og nogle mennesker sikkert påstår at der kan være meget fedt i ost, så er det jo faktisk en ret på nærmest kun grøntsager. Og lidt brød. Og lidt ost. Anyway. Vi lavede den i dag, starten af Corona-Staycation skulle markeres med lidt selvforkælelse og vi har fået en masse ost smidt i nakken.
Noget at det vigtigste er at give sig god tid når løgene skal brunes. De må ikke ende som bløde løg der er lidt brankede i kanterne, men de skal bare blive mørkebrune og let karameliserede.
I den sidste del, samlingen af retten, er der et par vigtige ting at bide mærke i. Find en skål der ikke er for lille. Der skal være plads til hårdtristet brød og ost oven på og tro mig, du vil ikke have smeltet ost der løber ud over kanterne når du tager skålen ud af ovnen. Når du gratinerer skal du holde øje med suppen hele tiden. Det går stærkt når du har din ovn på grill og max varme.
Nyd denne lækre ret, men pas endelig på du ikke brænder dig. Go appetit.
Fransk løgsuppe
Ingredienser
- Økologisk smør, rigeligt
- 750g økologiske gule løg (normalt en pose)
- 1 dl Noilly Prat (evt. 1 dl hvidvin og et skvæt cognac eller vermouth)
- 6 dl okse- eller kalveboullion
- 1 spsk hvedemel
- 1 lille bundt frisk timian
- 3-4 laurbærblade
- 5-6 Hele peberkorn
- Evt salt
- En god økologisk Vesterhavsost/gruyere/comté
Instruktioner
Pil løgene, og skær dem i tynde skiver, evt. på en mandolinjern hvis du har et.
Svits dem langsomt i rigeligt smør ved medium til lav varme, til de er lysebrune. HUSK: det tager sin tid, 45-60 min! Vend på dem ofte undervejs, og sørg for, at de ikke brænder på.
Når løgene har fået den rette dybe farve (ikke karameliserede bare let brune, drys hvedemel over og tilsæt så Noilly Prat eller vin, lad det bruse af og derefter tilsæt bouillon.
Lav en bouquet garniture, en tepose med timian, laurbærblade og peberkort (bind knude på den), læg den i suppen og lad den simre 15-20 minutter.
Fjern derpå krydderierne i tepose, og smag til med salt og peber.
Fordel suppen i ovnfaste portionsskåle. De skal være lidt plads foroven til gratinering.
Placér et par skiver hårdristet brød som tømmerflåder på overfladen og last dem med rigelig revet ost.
Stil så skålene ind under grillen i ovnen og lad dem gratinere til overfladen bobler og begynder at blive gylden.
Ingen kommentarer