Dessert/ Opskrifter

Vaniljeis

3. april 2021

Efterhånden er der kommet meget god is på markedet, og det er da også en af de lidt mere besværlige ting at lave selv hvis man har meget andet der skal nåes i køkkenet, men rigtig go vaniljeis laver jeg faktisk tit. Enten i en røget udgave eller som denne, serveret med en go olivenolie er det virkelig lækkert.

De to store tekniske udfordringer ved at lave is er at den kan skille eller forme iskrystaller i fryseren. Når der ikke er en masse stabilisator i eller den slags er det bedst at lave den samme dag den skal serveres så den ikke står længe i fryseren. Indføring i en ismaskine med kompresser gør også en kæmpe forskel i forhold til iskrystaller. Sørg for at maskinen er tændt i go tid og er kølet godt ned inden du kommer ismassen i. Og sørg for at ismassen er kølet helt ned ingen du begynder indfrysning.

Det sidste tekniske er legeringen af din creme anglaise. Den legerer ved omkring 84-85°C men jo mere jeg har lavet det, jo mere kigger jeg også på konsistensen. Den skal tykne lidt og må ikke virke sjasket. Den klassiske definition er at man skal køre en finger igennem cremen på bagsiden af en ske og den skal lave et spor. Vigtig er at den ikke må blive for varm, så klumper ægget og du får røræg.

Vanilleis

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Dessert
Af Ulrik Antal personer: 4 personer

Go fed vaniljeis med ægte vanilje

Ingredienser

  • 2,5 dl sødmælk
  • 2,5 dl piskefløde
  • 1/2 stang go vanilje
  • 70 g sukker
  • 1 knivspids salt
  • 4 æggeblommer

Instruktioner

1

Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud.

2

Kom en gryde med mælk, fløde og sukker op og den udskrabede vaniljestang og varm op.

3

Lad det ikke koge, men sukkeret skal smelte.

4

Imens piske æggeblommerne lyse og luftige.

5

Lad mælkemassen køle lidt ned (den skal helst under 70-80°C) fjerne vaniljestænglerne og tilsæt så lidt af den til æggene mens du pisker godt. Tilsæt lidt af gangen (en 1/2-1 dl ad gangen) og når du har fået temperaturen på det hele lidt op kan du hælde det hele tilbage i gryden.

6

Varm ismassen forsigtigt op igen mens du rører rundt. Den må ikke koge, men skal op omkring 85°C før den tykner.

7

Sigt over i en skål og lad massen køle helt ned inden den køres ind på ismaskine. Min tager omkring 35-40 min før maskinen ikke vil køre rundt mere. Overfør til lufttæt beholde og kom i fryseren.

8

Tages op en 10 minutters tid før servering.

Måske vil du også synes om

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar